Arctorna Mónival

Arctorna Mónival

Így csökkentsd a stresszt hatékonyan!

2018. január 22. - Mudra Mónika

A mindennapi életben a kéretlen impulzusok, a hatalmas külső-belső elvárások, a túlzott megfelelési kényszer, kilóméter hosszú teendő listák (és még hosszan sorolhatnám), rengeteg stresszt okoznak. A tartósan fennálló negatív stressz pedig előbb-utóbb rossz hatással lehet az egészségre, és bizony hosszútávon a szépségnek is árt. Ezért arra gondoltam, hogy segítségként megosztok veletek egy kevésbé ismert technikát, ami remekül használható stresszoldásra. De előbb essen pár szó magáról a stresszről.

Először is vessünk el egy mítoszt! A stressz nem feltétlenül “rossz” dolog. A stressz a test válasza bizonyos helyzetekre. Enélkül az érzés nélkül az emberiség nem lett volna képes fennmaradni, ez tartotta őseinket életben, hogy ne váljanak éhes ragadozók áldozatává. A szervezet stresszre reagálva vegyi anyagokat és hormonokat termel (adrenalin, kortizol noradrenalin), hogy felkészítse a testet egy fizikai beavatkozásra. A hormonok felszabadulásakor az ősember energiát szabadított fel, amely képessé tette, hogy harcba szálljon, vagy elfusson.

A modern világban a “harc” mód még mindig segíthet a veszélyes helyzetek túlélésében, például gyors reagálással. Ilyen lehet, amikor a személygépkocsink előtt átfutó személlyel elkerüljük az ütközést. A heves szívdobogás, a szapora légzés (adrenalin), valamint a hirtelen nagymennyiségű energia felszabadulása lehetővé teszi számunkra, hogy figyelmünket összpontosítani tudjuk, hogy gyorsan reagálhassunk a veszélyhelyzetre.

A probléma az, amikor testünk nem a megfelelő helyzetekben kerül stresszállapotba. Ugyanis a felszabadult hormonok hatására a vér a legfontosabb izmokhoz áramlik (amelyek a harchoz vagy a meneküléshez szükségesek), és ilyenkor az agyműködés minimalizálódik. Ez ahhoz vezethet, hogy képtelennek leszünk tisztán gondolkodni, amely akadályt jelenthet mind a munkánkban, mind az otthoni életünkben. Ha pedig tartósan stresszhelyzetben maradunk, az emelkedett kortizolszint követkeménye lehet a cukor- és vérnyomásszint növekedése, alvászavar, valamint a libidó csökkenése.

Azonban a stresszt nem lehet és nem is kell teljesen kiiktatni az éltünkből. Sokféle hatékony megoldás létezik, hogy a rossz stresszt képesek legyünk elkerülni, vagy megtanulhatjuk kezelni azt.

A hála egy hatékony módszer, amely jelentős mértékben képes oldani a stresszt.
A hála érzése “kiüti” az elégedetlenséget, ami köztudottan egyik fő oka lehet a nemkívánatos stressznek. A hálás hozzáállás javítja a hormonegyensúlyt, fokozza az immunfunkciókat, jobb pihenést eredményez, valmint a fizikai és a lelki egészségre is pozitív hatása van.

Hálásnak lenni nagyon egyszerűnek tűnik, de korántsem olyan könnyű. Hálás emberek azok, akik a hálát tartósan érzékelik, nem pedig egy átmeneti lelkiállapotról van szó. De jó hír, hogy a hála érzése módszeresen elsajátítható, így kis kitartással könnyen valódi hálás emberekké válhatunk.

Így tedd a hálát szokásoddá!

1. Írj listát!
Írj le naponta legalább 3 dolgot, amiért különösen hálás vagy!
Ezek lehetnek apró dolgok is, mint, hogy: van mosógéped (és nem kézzel kell mosnod), van kerted, házad stb., és nagyobb dolgok is, például, hogy van családod, vannak barátaid, szeretteid stb.

2. Kezdd a napot pozitívan!
Ébredés után közvetlenül gondold újra az előző napi hálalistádat! Ez segít abban, hogy jó kedvűen (és hálásan) indítsd a napot.

3. Mondj köszönetet azoknak, akiknek hálás vagy!
Ne felejtsd el gyakran megemlíteni azoknak akik körülötted vannak, hogy mennyire hálás vagy értük. Köszönd meg nekik, hogy vannak neked!

 4. Tegyél jót!
Naponta egy-két észrevétlen jó cselekedet segíthet abban, hogy még értékesebbé és pozitívabbá tedd saját és mások napjait! (Idővel hálás leszel ezért ;))

Végül határozd el, hogy vidám és boldog leszel bármilyen helyzetben, mert a boldogság, vagy a nyomorúság nagyobbik része nem a helyzetünkön és nem a körülményeinken múlik!

Tornázd feszesre az arcodat!

Regisztrálj a Joyo online arctorna programba, ahol saját tempódban haladva megtanítalak arctornázni, és vezetett edzésekkel segítem a szépülésedet.

Ha személyesen velem szeretnél arctornázni, gyere el a következő Arctorna Mónival workshopra, vagy jelentkezz a következő tréningre!

5cbc2235-fa42-414f-9b17-38e0867d4063.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://arctornamonival.blog.hu/api/trackback/id/tr1313594141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása